lettergrootte aanpassen:

Omgaan met alleen zijn


Het is een beetje vreemd maar in onze maatschappij vindt men het “raar” als je op een gegeven moment “te lang”  alleen bent.

Doorgaans vindt men dat het dan tijd wordt voor huisje, boompje beestje. Voor de meeste mensen is dit het ideale plaatje naarmate je ouder wordt.

Maar is het wel zo raar om alleen te zijn? 

Als je erover nadenkt zijn wij al op veel plekken alleen bijvoorbeeld: in de badkamer, in het openbaar vervoer, in de bibliotheek, maar ook  bij het winkelen of als we muziek luisteren. Het lijkt er dus op dat we eigenlijk heel goed kunnen omgaan met alleen zijn.

In de badkamer heb je alle tijd om rustig na te denken over bepaalde zaken en kun je de tijd nemen voor jezelf om lekker te ontspannen. De meeste mensen reizen alleen naar hun werk of naar school. Als je met het openbaar vervoer moet reizen dan kun je deze tijd gebruiken om bijvoorbeeld een boekje te lezen of als je studeert dan kan je nog het e.e.a. doornemen.

Er zijn ook mensen die liever alleen gaan winkelen. Vooral vrouwen vinden het juist fijn om alleen te winkelen. Even zonder kinderen, die al na tien minuutjes naar huis willen, of je partner die liever buiten blijft staan omdat jij toch nog een jurkje wilde passen. 

Als je erover nadenkt dan besteden we al veel tijd alleen, sterker nog; iedereen is wel eens alleen. 

Hoe leer je omgaan met alleen zijn?


We zijn allemaal wel eens alleen, zonder je eenzaam te voelen. Soms zoek je het alleen zijn zelfs op om bijvoorbeeld ongestoord ergens aan te werken.

Zodra je kan genieten van het alleen zijn zal je je steeds meer op je gemak voelen, vooral als je een keer echt op jezelf wordt aangewezen.

Als je alleen bent hoef jij alleen met jezelf rekening te houden. Je hebt alle tijd om bij jezelf stil te staan. Jij bepaalt zelf wat jij eigenlijk wil en hoe jij je leven wil inrichten.

Door alleen te zijn heb je ook alle tijd om jezelf te ontwikkelen maar ook om jezelf te leren kennen.

Dit is natuurlijk reuze handig mocht je in de toekomst toch een relatie willen, maar ook bij het sluiten van nieuwe vriendschappen.

Omgaan met alleen zijn kun je dus in eerste instantie leren door ook de positieve kanten er van in te zien. Hoewel alleen zijn echt niet altijd leuk is, heeft het ook zeker zijn voordelen:

·      Je bent onafhankelijk, je hoeft geen rekening te houden met anderen.

·      Je maakt beter contact met je eigen emoties. Als je geniet om alleen te zijn, leer je beter je emoties kennen en besef je beter wat jou gelukkig maakt of verdrietig maakt.

·      Je hebt meer energie, door je te omgeven met andere mensen kan je veel energie verbruiken. Door je tijd alleen te besteden kan jij je energie bij je houden en kan jij jezelf sneller opladen.

Raar of niet? We zijn dus allemaal wel eens alleen. Sommige dingen doen we juist het liefst alleen en toch gaat men als je “te lang” alleen bent aan jou twijfelen en denken dat jij “ raar” bent!

Wil je echt leren omgaan met alleen zijn?

Of wil je toch liever werken aan een oplossing om de eenzaamheid op te lossen?

In plaats van leren omgaan met alleen zijn, kan je er ook voor kiezen om juist kleine stapjes te nemen om minder alleen te zijn.

Je hoeft hiervoor echt niet meteen de straat op om vrienden te gaan zoeken. Het internet biedt hiervoor tal van mogelijkheden.

Maak bijvoorbeeld eens gratis een profiel aan op Peeplesplanet en ontdek welke andere leuke mensen zich al hebben ingeschreven. Samen hoeven we minder alleen te zijn en kunnen we elkaar een stapje verder helpen.

Of je nu alleen wilt zijn of niet, bij Peeplesplanet is iedereen welkom!

Veronica Soares

PS: Zijn we al vrienden op Facebook?