lettergrootte aanpassen:

Hoe ga je om met eenzaamheid?

blog

Hoe ga je om met eenzaamheid?

Eenzaamheid is een gevoel van leegte. Je kunt je geïsoleerd voelen van de wereld en soms het gevoel hebben er op een of ander manier er niet bij te horen.  

Er zijn verschillende soorten van eenzaamheid en verschillende gradaties van eenzaamheid.  

Je kunt eenzaamheid ondervinden als een vaag gevoel dat er iets niet klopt of iets ontbreekt, een soort van kleine leegte.  Het kan ook zo zijn dat je je fysiek geïsoleerd voelt, door je werk bijvoorbeeld, omdat je alleen maar  nachtdiensten draait.  

Maar zelfs als je omringd bent door mensen kun je eenzaamheid ervaren. Er is niet één type van eenzaamheid.

Eenzaamheid is anders dan alleen zijn

Eenzaamheid is niet hetzelfde als alleen zijn. Als je alleen bent door tijdgebrek of graag dingen alleen doet, dan kies je ervoor om alleen te zijn. Eenzaamheid is meer het gevoel van alleen zijn en je kiest hier niet bewust voor.  

Soms ervaar je eenzaamheid in een periode in je leven. Je hoeft er niet speciaal iets voor te doen en het gevoel ebt op een gegeven moment vanzelf weg. Natuurlijk voelen we ons allemaal wel eens eenzaam.

Het wordt alleen een probleem als we ons “gevangen”  voelen in onze eenzaamheid.

Dit gevoel kan leiden tot een gevoel van depressie en allerlei andere klachten. Als dit te lang duurt en dit gevoel gaat niet vanzelf weg, dan is het wellicht raadzaam om eens langs je huisarts te gaan of advies te vragen bij een hulpverlener.

De eenzame gevoelens herkennen 

Om te stoppen met dat eenzame gevoel,  zal je eerst moeten accepteren dat jij je eenzaam voelt. Toelating is vaak het aller moeilijkst. Dan moet je met die gevoelens van eenzaamheid op een gegeven moment iets mee doen.

Misschien werkt het voor jou door deze gevoelens te beschrijven in een dagboek, of te gaan tekenen of schilderen, of door iets anders dat te doen waardoor je begint met het uiten van deze gevoelens.  Wat ook helpt is door te praten / chatten met andere mensen!  

Hoewel dit natuurlijk geen gemakkelijke stap is, kan dit wel leiden tot het ontdekken van gevoelens van eenzaamheid, zoals verdriet, woede en frustratie. Je zou kunnen beginnen om te zien waar dit gevoel vandaan komt.  

Door te beginnen met het te zien, dan zal je beter in staat zijn om eventueel in jouw leven wijzigingen aan te brengen, zodat deze gevoelens minder worden.

Actiever worden tegen eenzaamheid

Door allerlei omstandigheden of zelfs grote veranderingen in jouw leven, is het nu tijd om te stoppen met passief zijn, wordt het nu tijd om in actie te komen.

Praten met een vriend kan vaak helpen om je stemmingen ook te wijzigen. Als je eenzaam bent omdat je iemand mist die is overleden,  is het soms fijn om met andere mensen in contact te komen die ook zulke gevoelens delen.

Soms moet je dus uit je comfortzone om nieuwe mensen te ontmoeten.  

PeeplesPlanet geeft jou de mogelijkheid om geheel belangeloos en gratis in contact te komen met mensen met dezelfde interesses en of juist andersdenkenden.  Dus kom in beweging!

Meld je nu gratis aan voor Peeplesplanet.