lettergrootte aanpassen:

Ik voel me alleen

blog

'Ik voel me alleen...'

Een gevoel wat helaas veel mensen kennen.

Het gevoel van eenzaamheid is niet alleen enorm vervelend en verdrietig, maar het is ook heel ongezond en dus slecht voor je gezondheid.

Eenzaamheid kan zich op verschillenden manieren uiten. Je kunt je terugtrekken, bang worden, of niets meer durven  te ondernemen, maar je kunt ook allerlei lichamelijke klachten krijgen.

Ieder mens heeft zijn eigen ervaringen met het begrip eenzaamheid. Soms door eigen ervaring. Soms door ervaringen van anderen.

Bijna de helft van de 65-plussers en bijna ¼ van de jonge volwassenen voelt zich wel eens eenzaam, blijkt uit onderzoek.

Blijkbaar is het niet de frequentie van de sociale contacten, maar wel de perceptie op de kwaliteit van de relaties bepaalt of mensen zich eenzaam voelen. Dus niet hoeveel vrienden heb je, maar de diepgang van zo’n vriendschap en de waarde die je eraan hecht, is belangrijk. Het hebben van contact moet een gelijkwaardig tweerichtingsverkeer zijn!

Klaar met de eenzaamheid?

Ondanks dat er heel veel studies zijn gedaan over eenzaamheid, is hier nog geen oplossing voor gevonden.

Soms maak je iets mee waarbij je het gevoel hebt dat niemand je begrijpt en jij ‘het” dus helemaal zelf moet dragen. Misschien heb je een probleem waar jij je zelfs voor schaamt en wellicht ook niet met jouw directe omgeving en zelfs ook niet met je partner wilt delen.

Wij hebben geen panklare oplossing voor dit probleem, maar kunnen wel een bijdrage leveren om jou te helpen met contact te maken met bijvoorbeeld gelijkgestemden, of juist andersdenkenden.  

Als jij het gevoel krijgt dat je niet de enige bent, zal het makkelijker voor je zijn om je open te stellen en zal je merken dat jij niet de enige bent! 

Ik ben van mening dat eenzaamheid bij het leven hoort; dat hebben we allemaal wel eens; in mijn optiek zou dit een reden kunnen zijn dat eenzaamheid niet op te lossen is.

Een beetje aandacht voor een ander maakt een wereld van verschil.

Ik voel me alleen; Wat nu?!

Jezelf alleen en eenzaam voelen is vervelend. Vaak zijn het juist de mensen om je heen die je uit een moeilijke periode kunnen halen. Het is dus zeer fijn om een helpend handje te hebben, die begrijpt hoe jij je voelt en je helpt om weer nieuwe dingen te doen en nieuwe contacten te leggen.

We willen je hier graag mee helpen. Daarom hieronder 7 tips om weer uit je schulp te kruipen en nieuwe contacten te leggen.

7 Tips om nieuwe contacten te leggen

1. Stel jezelf voor

Begin het gesprek door jezelf eerst voor te stellen, gewoon je voornaam (achternaam kan ook).  De ander persoon zal zichzelf ook voorstellen. Onthoudt niet alleen zijn of haar naam.

2. Wees jezelf

Wees gewoon jezelf. Het heeft geen zin om je anders voor te doen. Het is makkelijker om jezelf te zijn. Als je dichtbij jezelf blijft zal je ook merken dat het je minder energie kost.

3. Toon interesse in anderen

Door aandacht te geven aan de ander leidt je de aandacht van jezelf af en toon je interesse. Begin met vragen te stellen. Door vragen te stellen geef je iemand de gelegenheid om over zichzelf te praten. Zo geef je de boodschap dat je meer wil weten over de ander.

4. Gemeenschappelijkheden

Bij het contact zoeken/maken is het belangrijk dat je iets gemeenschappelijks zoekt. Zo komt het gesprek gemakkelijker op gang en schep je ook een band doordat je elkaar begrijpt.

5. Blijf in contact 

Als je contact hebt gemaakt online- of persoonlijk contact en het bevalt, blijf dan ook in contact. Dit is belangrijk bij vriendschap opbouwen. Heel veel mensen verliezen contact met vrienden, doordat ze het zo “druk” hebben. Als vriendschap verwaterd, is het lastig om weer in contact te komen.

6. Help anderen

Een van de makkelijkste manieren om in contact te komen met andere mensen en nieuwe vriendschappen op te bouwen, is door simpelweg andere mensen te helpen met hun problemen. 

Iedereen kan wel way hulp gebruiken op een bepaald gebied in hun leven. Zoek deze mensen op. Bijvoorbeeld via het internet op forums, Facebook groepen of andere platformen.

Bij Peeplesplanet.nl kan je jezelf bijvoorbeeld aanmelden als helpend handje. Er zijn tientallen mensen die jouw hulp goed kunnen gebruiken. Door je aan te melden als helpend handje op Peeplesplanet.nl kan je zo jouw vaardigheden op een goede manier gebruiken.

Op jouw beurt kan je weer profiteren van de vaardigheden waar jij misschien wat meer moeite mee hebt, van anderen op Peeplesplanet.nl.

7. Verwijt jezelf niets

Een gesprek voeren met iemand anders is niet altijd gemakkelijk. Zeker niet als je je vaak alleen voelt en niet heel vaak contact hebt met anderen. Maar met anderen praten en is eigenlijk een spier die je moet trainen. Hoe vaker je het doet, hoe beter je hierin wordt.

Toch heeft iedereen het vaak druk met zijn eigen leventje. Mocht een gesprek niet lekker lopen, of je gesprekspartner lijkt niet geïnteresseerd. Geef jezelf dan niet de schuld dat het gesprek niet lekker liep.

Het is niet jouw fout. Een gesprek moet van twee kanten komen. Ook al doe jij er alles aan om een leuk gesprek te hebben, soms loopt het gewoon niet omdat het van beide kanten moet komen.

Zit er niet teveel over in en zoek een nieuwe leuke gesprekspartner.

Stel je open voor nieuwe dingen en nieuwe contacten en wordt gratis lid van Peeplesplanet.nl om gemakkelijk in contact te komen met gelijkgestemden.


Meld je hier gratis aan!